تجهیزات لرزه نگاری

لرزه نگار 12 تا 240 کانال با کابل و FDU

کابل لرزه نگاری و FDU ها جهت اتصال به ژئوفون ها

کابل لرزه نگاری با توجه به نیاز مشتری دارای 12 تا حداکثر 240 کانکتور (FDU) با فواصل 5، 10 ، 20، 30 و یا 50 متر برای اتصال به ژئوفون ها می باشد. لرزه نگار رابط بین کابل لرزه نگاری و کامپیوتر لب تاب می باشد. نرم افزار برداشت دیتای لرزه نگاری بر روی کامپیوتر لب تاب نصب میگردد.

لرزه نگار 1 تا 256 کانال بدون نیاز به کابل

در این سیستم لرزه نگاری امکان افزایش تعداد کانال حتی به بیش از 256 کانال نیز وجود دارد. در این سیستم دستگاه لرزه نگار روی سه پایه قرار گرفته و با استفاده از پورت USB به کامپیوتر لب تاب وصل میشود و ژئوفون ها و تریگر طبق آرایه دلخواه روی زمین نصب میشوند. اتصال بین لرزه نگار ، ژئوفونها و تریگر به صورت بیسیم برقرار میگردد. برداشت دیتا با استفاده از نرم افزار نصب شده در کامپیوتر لب تاب انجام میشود.

نمونه ای از دیتای لرزه نگار 96 کانال

با استفاده از دستگاه لرزه نگاری 240 کانال امکان برداشت لرزه نگاری انعکاسی (Reflection) و انکساری (Refraction) با هم وجود دارد. هر یک از این دو روش لرزه نگاری اگر به تنهایی مورد استفاده قرار گیرند هرکدام کاستی هایی خواهند داشت. ولی وقتی نتایج این دو روش با هم ادغام شوند نتایج بسیار خوبی حاصل خواهد شد.

نمونه ای از ترکیب نتایج لرزه نگاری انعکاسی و انکساری برداشت شده با دستگاه لرزه نگار 240 کانال جهت شناسایی لایه های ریزشی در پروژه حفاری تونل

به لطف تجهیزات پیشرفته لرزه نگاری امکان اکتساب دیتا با هر دو روش انعکاسی و انکساری در یک زمان امکانپذیر شده که منجر به کاهش قابل توجه هزینه های عملیات لرزه نگاری شده است. هرچند که نتایج لرزه نگاری انعکاسی و انکساری از یک دیتا بدست می آید، ولی نتایج حاصل، جنبه های مختلف هدف تحت کاوش را نشان داده و در نتیجه ترکیب این نتایج کاستی های هریک از این روشها را به تنهایی پوشش داده و اطلاعات جامع و کاملی از هدف را ارائه می دهد.

منحنی زمان سیر موج لرزه ای برای آرایه 192 کانال با فاصله ژئوفون 2 متر و فاصله نقاط چشمه موج 6 متر

قدرت تفکیک و وضوح مقاطع لرزه نگاری بازتابی متناسب است با چگالی مکانی دیتای برداشت شده (فولد) که بوسیله فاصله بین ایستگاههای ژئوفون ها و فاصلیه بین نقاط چشمه موج تعیین می شود. هرچه فاصله بین ایستگاههای ژئوفون ها کوچکتر باشد قدرت تفکیک و وضوح مقطع لرزه نگاری بازتابی بالاتر خواهد بود.

از سوی دیگر عمق قابل بررسی در لرزه نگاری انکساری تابعی از طول آرایه ژئوفونها می باشد. هرچه طول آرایه ژئوفونها بیشتر باشد عمق کاوش بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر فاصله بین ژئوفون ها را کاهش دهیم تا وضوح مقطع لرزه نگاری افزایش یابد در مقابل باید طول آرایه ژئوفونها را به اندازه کافی افزایش دهیم تا به عمق کاوش مورد نظر دست یابیم. به همین دلیل تعداد کافی کانال لرزه نگاری و ژئوفون برای رسیدن به وضوح بالا و عمق کاوش مورد  نظر ، نیاز است.